Apple ще трябва временно да отложи мечтата си да се превърне в компания на стойност 1 трилион долара, тъй като през последното тримесечие iPhone продажбите са по-ниски от очакваното, въпреки празничния сезон.

Спад с 1 процент при тях е достатъчен, за да пропусне гигантът заветния финансов връх, но като цяло Apple се представя добре.

Приходите от продажби на iPhone са с 13 процента повече спрямо същия период преди година, което означава, че компанията успява да печели повече от същия брой телефони. Така очевидно по-високите ѝ цени не са пречка и те компенсират по-малкия брой продажби.

Според анализаторите това показва, че Apple изглежда наистина успява да създаде нов вид пазар за потребители, които нямат проблем с много високите цени. Освен това тройният подход на компанията - с три iPhone модела едновременно - може да се окаже печеливш, макар че засега все още остава предизвикателството как достатъчен брой потребители да бъдат накарани да ъпгрейднат апаратите си.

Уолстрийт нарича това "суперцикъл" - мащабна вълна от ъпгрейди, която ще увеличи и продажбите, и приходите.

Приходите на Apple за последното тримесечие са 88.3 милиарда долара, а към момента 1.3 милиарда устройства се ползват активно.

Тагове: