Точно както очаквахме, днес Apple най-накрая стартира своята iOS интеграция за автомобилни инфо-развлекателни системи. Името й е CarPlay, а компанията от Купертино твърди, че тя е "проектирана от нулата, за да осигури на водачите едно невероятно изживяване с помощта на техния iPhone в колата".

CarPlay е изградена основно около използването на гласови команди и „изкуствения интелект“ Siri, което осигурява "свобода за очите" и дава възможност да отговорите на входящите повиквания, да диктувате текстови съобщения или да пускате песни от вашата музикална колекция.

От Apple естествено са решили да използват собствената си картографска услуга, а не тази на Google. Първите коли, които ще имат интегриран Apple CarPlay, ще дебютират по време на Автомобилното изложение в Женева, което ще се проведе тази седмица (от 6 до 16 март).

Партньори на Apple са Ferrari, Mercedes-Benz и Volvo, но те ще бъдат последвани от много широк кръг производители на автомобили като: Nissan, Peugeot, Jaguar, Land Rover, BMW и General Motors. Ford, които наскоро съобщиха, че ще се отдалечат от гласовите команди на Microsoft Sync, също са в списъка на бъдещите CarPlay поддръжници.

CarPlay ще дойде като част от предстоящата актуализация на iOS 7 и само на айфоните с Lightning конектора, т.е. iPhone 5, 5s, и 5i ще се поддържат към този момент. CarPlay също ще ви позволи да осъществите достъп до редица музикални стрийминг приложения, включително iTunes Radio, Spotify, Beats Radio, iHeartRadio и Stitcher. Към волана на автомобилите ще бъде добавен специален бутон за гласово управление на CarPlay.

 

Ето и първото видео на Apple CarPlay благодарение на Volvo:

 

Тагове: