Google е една от най-големите компании, инвестиращи в изкуствен интелект, както и е един от лидерите в надпреварата за генеративен изкуствен интелект. Bard пък е водещия потребителски продукт. Изглежда обаче, че служителите на Google всъщност имат съмнения относно Bard.

Досега Bard демонстрира голяма част от това, което сме виждали от повечето други LLM. Той е в състояние да генерира отговори в много хуманен тон. Въпреки че голяма част от информацията, която произвежда, е вярна, той все още е податлив на халюцинации. И така, това е вашият обикновен чатбот, който обитава интернет.

Когато служителите на Google се изправят на сцената и изнасят речи за Bard, всички те са уверени в неговите възможности. Въпреки това на по-малко публичен фронт някои изразиха своите опасения относно чатбота.

Според доклад на Bloomberg няколко служители на Google са обсъждали Bard в чат в Discord, предназначен само за поканени. Той се е състоял от дизайнери, инженери и продуктови мениджъри на Google. В разговора старши продуктовият мениджър на Bard Доминик Рабей е казал: "Моето правило е да не се доверявам на резултатите от LLM [голям езиков модел], освен ако не мога да ги проверя независимо... Бих се радвал да стигнем до момента, в който можете да го направите, но все още не е така".

Това твърдение отразява чувствата, които повечето хора изпитват към резултатите, генерирани от изкуствен интелект: хубаво е отговорите да ви бъдат поднесени наготово, но невинаги обаче можете да се доверите на тези резултати. Хората искат да могат да проверят откъде идва информацията.

Някои служители се чудят дали Bard действително ще има такова въздействие, каквото компанията възнамерява. Кати Пърл, ръководител на потребителското преживяване на Bard, казва: "Като че ли наистина има значение. Предстои да разберем".

Това изказване също говори за съмненията на компанията относно Bard. Отново, когато Google е на сцената, чуваме много за това как нейните умения в областта на генеративния изкуствен интелект ще имат голямо въздействие върху технологичната индустрия. Хората в Google обаче имат проблеми да повярват в това, а това говори много, тъй като те са тези, които разработват чатбота.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google плаща на Apple шокираща сума за присъствието си в iPhone