На специално събитие във втория ден на Мобилния конгрес в Барселона Asus представи новите си смартфони от серията Zenfone 5. Тя включва три модела - Zenfone 5 Lite, Zenfone 5 и Zenfone 5z, като последните два изглеждат изненадващо познато. Всъщност Asus по никакъв начин не се посвени да копира Apple, като по време на презентацията дори обърна този факт в шега.

Най-достъпният модел в серията е Zenfone 5 Lite, който има четири камери. Отпред е 20 MP камера и втора с 120-градусов ъгъл на видимост, като тази на гърба е с 16 MP и също има втори широкоъгълен сензор. Екранът е 6-инчов с FHD+ резолюция и съотношение 18:9, като предната и задната част са с 2.5D стъкло. Чипсетът е Snapdragon 630 или Snapdragon 430, батерията е 3300 mAh, а налице са DualSIM слот и отделен слот за карта памет.

Другите два телефона в серията са Zenfone 5 и Zenfone 5z, които споделят почти всички свои функции, но идват с различен чипсет. Базовият Zenfone 5 залага на Snapdragon 636 и до 6 GB RAM памет, докато 5z е със Snapdragon 845 и до 8 GB RAM памет, като топ моделът ще има и до 256 GB вътрешна памет.

И двата модела са оборудвани с почти безкраен списък от функции и технологии, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са неща като AI Boost, която подобрява работата на чипсета, AI Charging, която интелигентно зарежда батерията, докато спите, друга за интелигентна настройка на силата на звънене или пък за автоматизация на цветната температура на екрана, базирано на околната светлина.

Акцент за Asus са двойните камери в двата топ модела, които също залагат силно на изкуствен интелект. Те разпознават 16 различни сцени, сред които цветя, пейзаж със зелена трева, море, сняг или залез, сцени със спорт, животни, храна, текст и т.н. Модулът има 120-градусова широкоъгълна камера, която може да заснеме по-голяма видима зона от обичайното и поддържа портретен режим. Технически тук има 12 MP сензор с големи пиксели, 1.8 бленда, оптична стабилизация и dual pixel автофокус, а снимките, които бяха показани на сцената на събитието, изглеждат изненадващо добре.

Както и говориха слуховете, Zenfone 5 има прорез в горния край на екрана, с който Asus се гордее изключително много. Той е с 26% по-малък от този на "Fruit Phone X", като интерфейсът на новия ZenUI е така направен, че да скрива прореза почти винаги. Част от това е фактът, че съотношението на този екран е 19:9 вместо обичайните 18:9, така че той е малко по-висок. Диагоналът му е 6.2 инча, а резолюцията е FHD+, като поддържа цветната гама DCI-P3.

ZeniMojis пък е прочитът на Animoji от Asus, с който компанията също много се гордее. Тук раздвижените емоджита могат да се използват много по-свободно, включително и във Facebook излъчвания на живо, където могат да се добавят AR ефекти върху самите емоджита. При представянето им компанията буквално каза "щом те могат, значи и ние можем", визирайки Fruit Company и техния X телефон, прочетено като хикс.

Zenfone 5 и 5z имат функция за отключване с лице, но нито тя, нито ZeniMojis разчитат на технология, която да наподобява сложните сензори на iPhone X. Затова и на гърба на двата телефона има и сензор за пръстови отпечатъци, който също може да се използва за сваляне на лентата с известия. Това е функция, която пък ни е позната от моделите на Huawei.

Zenfone 5 Lite ще е на пазара още през март, Zenfone 5 пък очакваме през април, като техните цени ще станат ясни допълнително. Топ моделът Zenfone 5z ще е на пазара чак през юни, като стартовата цена за модела с 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет ще бъде 479 евро.

Очаквайте видео и първи впечатления от Asus Zenfone 5 Series.

Тагове: