Тази година Audi ще отпразнуват своята стотна годишнина и за да отбележат юбилей, от автомобилния производител са решили да организират повече от 50 събития по целия свят.

Две дати са особено значими - на 16 юли 2009 година се навършват точно 100 години от основаването на компанията, като по този повод Audi ще организира възпоменателна церемония в град, където е основана - Инголщад, Германия. След това на 21 август Audi ще се състезава в пресъздаването на историческата Гран при на Берн, Швейцария.

Друго важно събитие ще бъде традиционният фестивал на скоростта, който ще се проведе през юли в Гудууд, Англия. По време на събитието Audi ще гледат да бъдат забелязани посредством някои от най-ранните си модели, легендарни рали модели.

Това ще включва и появата на Auto Union Type C Streamline - уникална и автентична реплика на колата на Бернд Роземайер, който през 1937 година се опитва да счупи световния рекорд за наземна скорост. Тогава той достига 400 км/ч по обикновен път.

Също така под формата на експозиция ще бъде представен и първият състезателен модел на Audi - Audi Type C от 1919 година, печелил Alpine Cup.

Иначе моделите, които ще бъдат в движение по време на цялото събитие, ще бъдат Auto Union Type C от 1936 година и Type D от 1938 година (също Сребърни стрели), легендарните Audi Pikes Peak от 1987 година, IMSA GTO моделите от 1989 година, както и спортните прототипи R8 и R10, печелили в няколко години 24-те часа на Льо Ман. Заедно с цялото това стълпотворение ще гастролират и различни туристически модели.

Audi е основата на 16 юли 1909 година от Август Хорх. Четирите кръга в емблемата на марката символизират марките Audi, DKW, Horch и Wanderer, които са комбинирани под общия чадър на Auto Union през 1932 година - съответно Audi AG от 1985 година.

Тагове: