Японската компания Genepax е построила тестов образец на автомобил, който използва за получаване на електричество само въздух и вода и не се нуждае от резервоар за водород. Първите технически характеристики бяха разкрити днес на пресконференция в Осака.

Схемата на получаване на електричество за задвижване на возилото е сходна с подобните й. Но тя съдържа в своята конструкция специална електронна мембрана, която позволява пълно използване на водорода, получен чрез химическа реакция. От Genepax не съобщиха как точно са постигнали този резултат, но е известно, че реакцията е аналогична на процеса при взаимодействие на метален хидрид и вода.

Отсъствието на резервоар за съхранение на водород и отказът да се използват като катализатор редки метали увеличава безопасността и намалява цената на системата. Освен това нейният живот щял да бъде много по-дълъг от обичайните водородни системи, при които електродите се рушат от негативното въздействие на газа.

Genepax показа прототип, създаден съвместно с Takeoka Mini Car Products. Системата се състои блок с 40 елемента с номинална мощност от 120 вата. Клетките в блока са свързани последователно и се очаква изходното напрежение на един елемент да е 0,5-0,7 волта, а силата на тока да бъде 6-7 ампера.

В бъдеще компанията планира разработването на система с мощност до 1 киловат и да свали стойността на електрическия автомобил до 5000 долара.

Тагове: