Екипът зад свръхзвуковата суперкола Bloodhound SSC, създадена за да подобри рекорда за най-висока скорост по суша, има да сподели с нас няколко добри и лоши новини.

От една страна, екипът си е осигурил достатъчно ново финансиране, за да продължи работата си на пълни обороти, след като финансовите затруднения бяха принудили някои от инженерите да поемат временни ангажименти другаде. Така екиът продължава дейността си в Южна Африка в гонене на заветния рекорд, който да изпрати досегашното постижение на Thrust SSC от 1997 г. в историята.

Лошата новина е, че следващият опит за рекорд е насрочен едва за октомври 2017 г., така че ще ни се наложи да почакаме. За да бъде той успешен, Bloodhound SSC трябва да развие над 1300 км/ч, припомня Engadget.

В момента новата кола представлява машина с дължина 13.4 метра и тройка двигатели - самолетен Rolls-Royce EJ2000, свален от изтребител Eurofighter Typhoon, един модифициран Jaguar V8 и хибридния двигател Nammo. Заедно те произвеждат 135 000 коски сили. В името на рекорда зад волана ще седне бившият пилот от Кралските военновъздушни сили Анди Грийн, който преди това управляваше Thrust SSC.

Виж още: Faraday Future прави електрически болид за Формула Е