BMW M GmbH, тунинг подразделение на немския гигант, направи 300 000-ния си автомобил, точно 30 години след излизането на първата им суперкола M1.

Автомобилът с централно разположен двигател имал за цел да получи хомологация за световните пистови състезания. С настъпването на 1984 г. обаче фирмената философия се ориентира основно към конструирането на шосейни супер коли.

Първият израз на новата тенденция е моделът М5, базиран на серийния седан на марката. С дискретна визия и невероятни технически характеристики, петицата бързо завоюва сърцата на много клиенти и почитатели. Задвижващият му редови шестак с 286 к.с. бил идентичен с този в M1, който по същество си е чистокръвна състезателна машина. Две години след това, през 1986 г., на сцената се появява M3 и от тогава насам се превръща в най-продавания M-модел.

В момента актуалната гама на BMW M GmbH включва 9 различни стрели, като продажбите вървят непрестанно нагоре. Юбилейната кола е модел Alpine White M3 Coupe и беше доставена на клиент от Регенсбург, където е и произведена, съобщава агенция Speed-Press.

Тагове: