Изкуственият интелект става все по-популярен и много компании се стремят да го интегрират в своите продукти и услуги. Създаването и поддържането на модел на изкуствен интелект обаче може да бъде скъпо и отнемащо време. Ето защо имате избор - или трябва да сключите сделка, както направи Microsoft с OpenAI, или да похарчите цяло състояние, за да създадете свой собствен модел. ByteDance, компанията майка на TikTok, е решила да избере втория вариант. Според най-нова информация от тяхно име е направена поръчка за графични процесори от Nvidia на стойност над 1 милиард долара.

Тази покупка има за цел да осигури критична инфраструктура за облачни услуги и изкуствен интелект, като подчертава бързо развиващата се тенденция в технологичната индустрия. Само тази поръчка се доближава до общия брой на търговските графични процесори, продадени от Nvidia в Китай през миналата година, което предполага бърз ръст в търсенето на мощен изчислителен хардуер.

Тъй като алгоритмите за изкуствен интелект стават все по-сложни, те изискват повече изчислителна мощност за обучение и работа. Графичните процесори са подходящи за тази задача, тъй като могат да извършват паралелна обработка, което им позволява да се справят с множество задачи едновременно.

Нарастващото търсене на графични процесори се дължи и на нарастващата популярност на изчислителните облаци. Платформите за изчисления в облак предлагат на фирмите и отделните лица достъп до мощни изчислителни ресурси при поискване. Това дава възможност на предприятията да разработват и внедряват приложения за изкуствен интелект, без да се налага да инвестират в собствен хардуер.

Докато изкуственият интелект става все по-широко разпространен, компаниите ще трябва да инвестират в мощни изчислителни ресурси, за да подкрепят своите инициативи в областта на изкуствения интелект. Това ще създаде значителни пазарни възможности за производителите на графични процесори и доставчиците на изчислителни облаци.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако инвестирате в акции на NVIDIA, сега е моментът да развържете портфейла