Напоследък т.нар. тъмни теми за всевъзможни приложения, а и за популярни десктоп и мобилни операционни системи, са силно на мода. Съображенията за това са както артистични и чисто естетически, така и прагматични. Причината е все по-масовото разпространение на дисплеите с OLED матрица. Те вече не са запазена марка само на смартфоните и хай-тек устройствата от висок клас, а стават все по-масово достъпни. Благодарение на особеностите на технологията, която те използват за формиране на изображение, наличието на колкото може повече тъмни участъци на екрана може да доведе до сериозна икономия на енергия.

Една от последните приложения, които са на път да се сдобият с „тъмен режим“, е настолната версия на мегапопулярния браузър Chrome. До момента неговата Windows 10 версия не поддържаше тази екстра, с която операционната система на Microsoft се сдоби след последния си голям ъпдейт през октомври.

В най-новата ревизия на експерименталния Chrome Canary вече „се съобразява“ с глобално избраните визуални настройки за цялата операционна система, т.е. ако сте избрали „тъмна“ тема за Windows 10, Google браузърът вече интелигентно ще разпознава избора ви и също ще превключи в режим „дарк“.

Тази промяна е поредната стъпка по пътя към „сближаване“ между Chrome и Windows 10 след интегрирането на поддръжка за Windows 10 нотификации и възможност за пълноценна работа с версията на операционната система за ARM.

Причината за това вероятно е изненадващото изявление, което Microsoft направиха неотдавна, че търсят активно алтернативен браузър, който да замени техния собствен Edge като стандартна част от всяка Windows инсталация. Разбира се, Google охотно биха се заели с тази роля, от там и подновените усилия за по-сериозна интеграция между Chrome и Windows.

Вероятно това е и мотивът Google напоследък да отделят особено внимание върху оптимизацията на браузъра си, който за разлика от доста пъргавия и пестелив по отношение на използваните ресурси Edge е пословично известен със способността си за броени часове да „изяжда“ цялата налична системна памет с буквално шепа заредени уебсайтове.

С една от последните си тестови версии Chrome въвежда нова функция, наречена Never-Slow Mode (без забавяне). Нейната основна цел е да ограничи динамичното зареждане на различни елементи от всяка интернет страница, ако те надхвърлят определени строги параметри. По този начин, ако страницата съдържа прекалено обемисти скриптове или изображения, Chrome ще ги блокира автоматично в името на по-високата скорост.

Засега новата „тъмна“ екстра и режимът Never-Slow са достъпни единствено в експерименталната версия на Chrome, но в средата на април Google обещават те да се появят като част от стандартната инсталация на браузъра.

Тагове: