Когато видите, че дори легендарната визия на Jeep е променена в името на екологията, разбирате че зеленото движение в автомобилната индустрия няма да се спре пред нищо.

За изложението Детройт 2008 Chrysler подготвя трио хибриди и освен Renegade пуска още два - по един за всяка от марките си. Jeep Renegade е с дизайн на малък спортен хибрид, който черпи мощност от Bluetec хибриден дизелов двигател. Той е подпомаган от литиево-йонни акумулатори и от електромотори, като по този начин постига завидно нисък разход от 2,14 л/100 км. Каросерията е алуминиева, а задвижването е 4х4. Максималната мощност е 114 к.с.

Chrysler ecoVoyager е четириместен автомобил с водородни клетки. Въпреки солидните си размери, той изцежда 270 к.с. от електромотора и ускорява от място до 100 км/ч за по-малко от 8 сек. Клетките подават достатъчно енергия за около 500 км и това прави ecoVoyager доста практичен. Футуристичната визия като чертеж без съмнение ще бъде обуздана от изискванията на производството, но дори и тогава ecoVoyager ще изглежда ултрамодерно.

Последният хибрид на американската компания e Dodge Zeo - 2+2-местно спортно комби. Целта на инженерите е с литиево-йонни акумулатори да постигнат обхват от повече от 400 км. Двигателят трябва да осигурява поне 300 к.с. и да изстрелва автомобила до 100 км/ч за 6 сек.
Концептуалните модели ще дебютират през януари в Детройт, като засега не е ясно дали тези автомобили ще надскочат статута си на обикновени технологични демонстрации, твърди Агенция Speed-Press.

Тагове: