Обективно погледнато, сегментът на гейминг лаптопите вижда много малко иновации през последните години. Да, има модели за десетки хиляди левове, има интеграция на технологии като Tobii Eye-Tracking, допълнителни водни охлаждания и дори включване на десктоп процесори и видеокарти в мобилна конфигурация. Но като цяло този тип лаптопи страдат от един стереотип, от който изглежда не се и опитват да бягат много - те са големи, тежки и мобилният им характер се изразява в пренос с автомобил или гигантска раница. Все пак виждаме известно подобрение по въпроса с последните модели на Razer (с Razer Blade B5, който е под 18 мм дебел), Alienware и Acer, но размерите и тежестта на машините продължават да са в далечния край на всекидневната практичност. Е, това е на път да се промени.Днес, по време на изложението Computex в Тайпе, Тайван, изпълнителният директoр на Nvidia Дженсън Хуанг обяви най-новата инициатива на хардуерния гигант. Тя се нарича "GeForce GTX с Max-Q Design". Целта й е да вкара на пазара на преносимите гейминг машини продукти, които са леки, тънки и толкова продуктивни, колкото предшествениците им. Или накратко, крайният потребител да получи удобен за пренасяне ноутбук с големината на MacBook и производителността на топ моделите на ROG, Predator, Alienware, Razer, MSI и всички останали състезатели на гейминг арената.

Идеята зад този нов технологичен дизайн много напомня на това, което Intel направиха преди няколко години - създаване на ултра тънки процесори, довело до създаването на ултрабуците. Nvidia твърди, че може да постигне тази промяна в гейминг сегмента. Техният Max-Q Designs ще предлага гейминг ноутбуци с тегло наполовина от стандартното, почти една трета от обичайната дебелина и подобрение на представянето с цели три пъти. Доста амбициозни реплики, ако питате мен, но Nvidia се бяха подсигурили с хардуерни данни, които да ги подкрепят. Екипът зад Max-Q ще се фокусира върху четири специфични точки, за да постигнат целта, като базират разработването на бъдещите дизайни на чипове върху графичния процесор GeForce GTX 1080 GP104. 

Първо, Nvidia ще настрои спецификациите на графичните процесори в Max-Q да работят на максимален капацитет, позволяващ на един лаптоп да получи възможно най-добрата гейминг производителност от картите с архитектура Pascal. Нещо повече, това "изстискване" ще бъде съобразено с енергийната ефективност на картата, за да се осигури перфектно съотношение производителност-захранване. Нещо, което ще подобри живота на батерията на гейминг продуктите и което чакаме отдавна.

Второ, Nvidia разчита на софтуера GeForce Experience за използването на настройки в играта, които допълнително да оптимизират енергийната ефективност. Точни детайли не са известни, но можем да спекулираме, че това ще означава ограничаване на кадрите в секунда и ограничаване геймърите да играят играта на честота на опресняване, по-висока от поддържаната от екрана им, което причинява ненужно гълтане на ток. Това пък от своя страна вероятно означава по-ниско качество на графиката от това, с което сме свикнали да асоциираме GTX 1080.Третата и четвъртата точка са доста тясно свързани. Използване на най-добрите охлаждащи решения и интегрирането в машините на най-добрите на пазара захранвания, фокусирани върху енергийна ефективност. Първото ще позволи по-бързото охлаждане на графичния процесор (и по-тихото), а второто - ще подсигури GTX 1080 картата с необходимата й мощност.

ASUS ROG Zephyrus Max-Q Design гейминг ноутбук.

От прессъобщението на компанията се виждат още две важни неща. Първо, технологията Nvidia WhisperMode, благодарение на която лаптопът ще бъде тих по време на игра. Технологията "интелигентно настройва темпото на кадриране на играта, докато междувременно конфигурира оптимизирани за енергийна ефективност графични настройки в играта". Това, разбира се, важи само за лаптопи с графичен процесор от поколението Pascal, като WhisperMode ще бъде достъпен "скоро" през ъпдейт на GeForce Experience софтуера.

Второто нещо, което разбрахме, е кога Max-Q ще бъде достъпен. Заветната дата е 27 юни. Поддържаните карти ще бъдат GeForce GTX 1080, 1070 и 1060. A производителите, които ще се възползват от новия дизайн, са: Acer, Aftershock, Alienware, ASUS, Clevo, Dream Machine, ECT, Gigabyte, Hasee, HP, LDLC, Lenovo, Machenike, Maingear, Mechrevo, MSI, Multicom, Origin PC, PC Specialist, Sager, Scan, Terrans Force, Tronic'5, and XoticPC. Nvidia не се заемат с посочването на цени на продуктите, тъй като те ще варират, както обикновено, от крайния вид на конфигурацията и от самите производители на гейминг лаптопи.