Китайската компания Didi Chuxing поема местния бизнес на Uber в сделка, оценявана на 35 милиарда долара. Този ход бе съобщен за първи път от Bloomberg и Recode, а по-късно потвърден от Facebook публикация от главния изпълнителен директор на Uber Травис Каланик. Didi Chuxing ще инвестира допълнителен 1 милиард щатски долара в Uber въз основа на цялостната оценка от 68 милиарда долара. Uber ще получи и 5.89 процента от активите на новото дружество, което е равно на 17.7 процента икономически интерес от Didi Chuxing.

"Като предприемач съм научил, че за да бъдеш успешен, трябва да слушаш главата си, както и да следваш сърцето си", пише Каланик в своята Facebook публикация. "Uber и Didi Chuxing инвестират милиарди долари в Китай и двете компании все още трябва да излязат на печалба там. Да достигнем до рентабилност е единственият начин да изградим устойчив бизнес, който може да служи най-добре китайските шофьори, пътници и градове в дългосрочен план."

Uber разбра, че е изключително трудно да се опитва да успее в Китай, изправяйки се пред доминацията на Didi Chuxing. Китайската компания наскоро придоби популярност в световен план, след като получи един милиард долара инвестиция от Apple.

Днешната сделка може да се разглежда като добър ход за Uber, която ще се справи с огромните загуби, които генерира в региона. Bloomberg съобщава, че компанията е загубила над 2 милиарда долара в Китай до момента.

 

Прочетете и това: Uber получи 3.5 млрд. долара финансиране от Саудитска Арабия