Apple Car може все още да не е реалност, но Apple току-що направи сериозна инвестиция в най-големия съперник на компанията за споделен превоз Uber.

Didi Chuxing Technology вероятно не е име, което познавате, но това е най-популярната компания за такъв тип транспорт в Китай - най-многолюдната държава в света и изключително апетитен пазар. Новата инвестиция на Apple в Didi Chuxing Technology е на стойност един милиард долара, информира Wall Street Journal.

Базираната в Пекин компания се оценява на около 25 милиарда долара, а сред най-големите ѝ поддръжници са гиганти като китайския лидер в онлайн търговията Alibaba и Tencent. И докато в Китай Uber работи в 45 града, Didi Chuxing Technology оперира в над 400 населени места. Инвестицията на Apple ни навежда на посоката, в която разсъждава компанията - електрическите коли, самоуправляващите се автомобили и споделеното пътуване са основни стълбове на бъдещето на автомобилната индустрия.

Не на последно място чрез инвестицията в местна компания Apple иска да създаде по-добри връзки с китайските власти, отношенията с които често са съпътствани от различни проблеми.

Виж още: Apple се готви да спре покупките през iTunes след две години?

Тагове: