Според проучване на Евростат от 2017-а всеки четвърти българин в платежоспособна възраст е пазарувал в интернет поне веднъж в рамките на годината.

В същото време в световен мащаб броят на кражбите на финансова идентичност посредством онлайн измами расте главоломно.

Въпреки че пазаруването онлайн с виртуални карти е един от най-сигурните начини да предпазите парите си, то е все още едно от най-слабо разпространените у нас. 

Виртуалните карти са една от многото придобивки, от които ще се възползвате, ако имате дигитален портфейл. Тези приложения, макар и с все още слабо проникване на българския пазар, скоростно набират популярност. Това, което привлича хората, е удобството, бързината и сигурността на плащанията, предоставени от иновативната услуга.

В тази статия ще се запознаем с това, какво точно е дигиталният портфейл, за какво да внимаваме, когато пазаруваме онлайн, и как виртуалните карти ни дават максимална сигурност.

Противно на всеобщото разбиране, дигиталният портфейл не е заместител или алтернатива на онлайн и мобилното банкиране. Все пак някои портфейли предлагат и подобни услуги, като издаване на IBAN, дебитна карта, плащане на комунални задължения и др. Дигиталният портфейл iCard например предоставя възможност да правите международни трансфери, да плащате битовите си сметки през приложението и да пазарувате и теглите пари с безконтактна дебитна iCard.

Това, което дигиталният портфейл реално цели, е да измести вашето физическо портмоне - препълнено с дебитни и кредитни карти, карти за отстъпки, Gift Cards и какво ли още не. Всичко това вече може да влезе в телефона ви и да бъде защитено надеждно с пръстовия ви отпечатък.

Какви са предимствата за пазаруване онлайн?

Интересно е първо да споменем, че според скорошно представително потребителско проучване, направено от iCard, 49% от хората, редовно ползващи интернет и смарт мобилни устройства, всъщност смятат пазаруването в интернет с дебитна или кредитна карта за напълно безопасно.

Доколко това е така, преценете сами, след като се запознаете с начините, по които картовата ви информация може да бъде открадната онлайн.

1. Фалшив сайт или сайт клонинг

Доколко сте сигурни, че рекламите, с които непрестанно ви заливат в социалните мрежи и други рекламни карета, водят до истински сайтове? Колко от вас, преди да си купят нещо, си правят труда да проверяват кога е създаден сайтът, къде е регистриран, кои са собствениците му, има ли SSL сертификат?

Със съвременните уеб инструменти почти всеки вече може да създаде сайт за пазаруване за един ден, да го напълни с привлекателни картинки, да пусне реклама в социалните мрежи и да събере платежната информация на хиляди хора в рамките на дни. След това един такъв сайт удобно изчезва… а заедно с него и парите ви.

Да си представим друга ситуация. 

Виждате чудесни маратонки, точно такива, каквито харесвате, а пък и имате нужда от тях. Натискате подканящата реклама и много често дори не обръщате внимание на адреса, на който тя ви отвежда, защото не ви интересува или пък защото сайтът вече ви е познат…

Стигате до страницата за плащане и въвеждате информацията си. Няколко дни по-късно виждате в баланса си покупка на скъп часовник или електроника, за която нямате спомен... какво се случи?

Желанието ни всичко да се случва бързо, на момента, както и добре създаденият вече навик да се пазарува онлайн отварят врати за интернет измамниците.

В бързината може да не забележите например, че една буквичка или две са по-различни в адреса на сайта, от който пазарувате редовно. Дотолкова сте свикнали с визията му, че дори не ви минава през ума да погледнете и сверите линка.

Честито! Току-що станахте жертва на сайт клонинг.

Клонингите, или още наричани огледални сайтове, са абсолютно копие на оригиналните с една малка разлика - собствениците им са интернет престъпници, които сега вече притежават картовата ви информация.

2. Незащитена Wi-Fi връзка

За повечето от нас връзката с интернет е нещо, което приемаме като даденост, както електричеството, захранващо ежедневието ни. Малцина обаче се замислят, че данните, които предоставяме посредством Wi-Fi връзката, са уязвими на хакерски атаки.

                                       

Всяко нещо, което правите в интернет през компрометирана интернет връзка, включително въвеждането на платежна информация, е видимо за хакерите, и то в реално време.

Най-малкото, което можете да направите, за да се предпазите, е никога да не пазарувате през мрежи без парола за достъп или публични мрежи с парола и много хора, закачени за тях. Последните са основна цел на хакерите, тъй като с хакването на една мрежа имат достъп до информацията на множество потребители.

3. Незащитено и неактуализирано устройство

Независимо дали пазарувате онлайн от телефон, компютър или таблет, ако не сте актуализирали софтуера му с последната версия, вие вече давате една крачка преднина на хакерите.

                                      

Ако пък сте от хората, които не вярват в ползите от антивирусна програма и предпочитат да не плащат за такава, то вие отново сте потенциална жертва на хакери. Дори ако решите да си изтеглите антивирусна от някой торент, не се успокоявайте напълно. Абсолютно възможно е самият файл с изтеглената антивирусна програма да е заразен с вирус, който да даде пълен достъп до устройството ви на недоброжелателите.

Ако станете жертва на кражба на платежната ви информация, разбира се, е възможно да възстановите пълната или част от сумата в зависимост договореностите с банката картоиздател. Тази процедура обаче често е сложна, дълга и не гарантира пълното възстановяване на сумата.

Дигиталните портфейли ви спестяват тези главоболия, като чисто и просто елиминират опасността чрез опцията виртуална карта. Виртуалната карта е абсолютно същата като всяка физическа Visa или Mastercard - има си картов номер, трицифрен код за сигурност и може дa бъде ползвана във всеки онлайн магазин, приемащ Visa или Mastercard.

                                    

Виртуалната карта ползва баланса от вашия дигитален портфейл, като също имате възможност да задавате дневни, седмични и месечни лимити, както и да заключвате картата при нужда. Някои портфейли дори позволяват създаването на множество виртуални карти.

Ползвайки виртуални карти, вие защитавате парите си като:

1. Никога не излагате на показ банковата си картова информация с достъп до цялата ви налична парична сума.

2. Ако телефонът ви бъде откраднат, никой не може да види информацията на вашите виртуални карти, защото приложенията обикновено са защитени с вход с пръстов отпечатък.

3. Портфейли с по-висок клас на сигурност като iCard предпазват средствата ви дори ако телефонът ви бъде “хакнат” и някой получи достъп до операционната ви система. В този случай приложението засича “неприятеля” и не допуска влизане в портфейла от устройството.

4. Ако забравите да излезете от приложението и някой получи достъп до телефона ви в това време, детайлите на виртуалните карти остават защитени с допълнително изискване за пръстов отпечатък.

5. Може да създавате и ползвате “еднократни” виртуални карти за още по-голяма сигурност.

Виртуалните карти са не само модерно, но и необходимо решение в дигиталния свят. Дали ще се възползвате от тях, разбира се, остава ваш личен избор!

Пожелаваме ви приятно, спокойно и разумно пазаруване!