Разработчикът на популярния умен часовник за деца MyKi – „Алтерко Роботикс“ – вече приема разплащания в биткойни в своя онлайн магазин. Така потребителите могат да закупят всички продукти на компанията с някоя от следните популярни криптовалути – Bitcoin, Bitcoin cash или Litecoin. Портфолиото на компанията включва различните модели на умния часовник за деца MyKi, както и решенията за автматизация на дома Shelly. На сайтовете на двата продукта вече е налична опцията за покупка с криптовалута. Това превръща „Алтерко Роботикс“ в една от първите компании за Интернет на нещата (IoT) в България, която въвежда този метод за плащане, обявиха от фирмата в свое прессъобщение.

„Това ще ни осигури възможност да получаваме поръчки от цял свят без необходимост цената да се конвертира в евро или долари“, коментира изпълнителният директор на „Алтерко Роботикс“ Димитър Димитров. „Потребителите ще могат да използват Bitcoin, Bitcoin cash или Litecoin, за да направят покупката си, а съвсем скоро ще увеличим и броя на видовете криптовалути, които приемаме за плащане.“

От компанията посочват, че една от основните причини за въвеждането на плащания с криптовалути е скоростта и сигурността на транзакциите, което е и причина за високия потребителски интерес. „Алтерко Роботикс“ също се надяват, че интегрирането на новия метод за покупки на продуктите ѝ ще спомогне допълнително за увеличаването на продажбите в глобален мащаб. Най-популярният ѝ продукт – детският умен часовник MyKi, вече се продава в над 60 държави, като освен в България той се предлага и в страни като Австрия, Дания, Южна Африка, Румъния и др.

В същото време от лятото на 2017 г. „Алтерко Роботикс“ навлезе и на пазара за умни и автоматизирани решения за дома. Продуктовата линия Shelly (първоначално известна като She) включва умна крушка Shelly Bulb, умен контакт Shelly Plug и две умни релета – Shelly 4 Pro и Shelly 2.