Китайският производител Huawei, който в момента поема ударите на санкциите от САЩ, е вторият по големина в света производител на смартфони по отношение на продажбите.

Вижте още: Телефони с новата операционна система на Huawei идват от октомври

Интересен факт е, че последният модел на Huawei – P30 Pro използва само 15 части (от общо 1631 в телефона), които са дело на производителите от САЩ или с други думи – едва 16% от общите разходи за бройка. Ако производството на смартфони на Huawei спадне в резултат на невъзможността да се използват тези части, ще станем свидетели на лавинообразен ефект – ще бъдат засегнати широк кръг от компании в Япония, Южна Корея и Хонконг.


Всъщност, втората най-скъпата част в телефона след дисплея – неговата DRAM е дело на американската компания Micron Technology и струва $40.96. Самият дисплей е дело на китайската BOE Technology и струва $84 за бройка. NAND Flash паметта е на Samsung и струва $28.16, а камерите са произведени от Sony и струват общо $7.80.

 

Общият разход за части, който отива за една бройка P30 Pro е следният: САЩ - $59.36; Китай - $138.61; Япония - $83.71; Южна Корея $28 и частите от Тайван, които струват $28.85.

Вижте още: Huawei Mate 30 Pro с революционен дисплей от 90 Hz