Все още неопределено време ни дели от въвеждането на 5G в България, но пътуващият демонстрационен камион на 5G технологиите на Huawei, който пристигна в България и може да бъде видян до края на тази седмица в София, ни дава шанс да надникнем в мрежата, скоростите и новите услуги, които се очаква да бъдат масови след няколко години.

5G технологията ще бъде ключова за по-широкото въвеждане на M2M (machine-to-machine, например автономни автомобили, умни градове и умно производство) технологиите, както и за следващото ниво (4К, 8К) мултимедийно изживяване, тъй като ще позволява много по-високи скорости и едновременна свързаност на гигантски брой устройства. Една NB-IoT базова станция на компанията поддържа над 100 000 едновременни връзки, което ще бъде предпоставка за истинското въвеждане на свързани машини във всякакви сфери.

Светкавични скорости в сгради

В камиона на Huawei Roadshow Digitall on Tour ще можете да видите по-компактния и гъвкав дизайн на антените и базовите станции, както и специални технологии за по-добър сигнал във вътрешността на сгради. Проучванията показват, че 70% от мобилния трафик се генерира вътре в сгради. Затова 5G DIS (digital indoor system) решението на компанията, което бе демонстрирано по-рано тази година и на Mobile World Congress в Барселона, ще се използва в зали, стадиони, големи транспортни точки – като метростанции, гари и летища – както и в големи търговски центрове. Устройството е с големината на малка кутия за бонбони и може лесно да се постави на стена.

Още по-интересни за крайните потребители обаче ще са технологиите, които ще се ползват в домовете – като 5G CPE Pro рутерът – комбинация от безжичен 5G приемник и гигабитов Wi-Fi рутер. В него е вграден (вече популяризирания покрай смартфона със сгъваем дисплей Mate X) Balong 5000 чип, който на теория може да постигне до 4.6 Gbps скорости на сваляне на данни при мрежи в Sub-6GHz честотна лента или с други думи – 575 мегабайта в секунда. Макар това едва ли ще е бързината, която ще бъде реализирана в реални условия, вече е ясно, че цели филми ще се свалят за секунди. Всъщност едва ли ще има нужда да се свалят, защото става въпрос са скорости десетки пъти по-големи от нужното за директно гледане на 4K съдържание онлайн, както и за предстоящите 8К.

Направи си сам

След юни тази година Balong 5000 ще е в сърцето и на друго устройство, което може да се види в камиона – 5G Air Fiber – антена, предназначена за ползване от крайни потребители, чието име подсказва, че стремежът е да замени оптичната свързаност. От Huawei предричат скорости до 1.5 Gbps с предстоящия модел на избралите този начин на връзка. Антената разполага с LED индикатор, който чрез промяна на цвета си показва къде около жилището ви сигналът ще е най-силен, т.е. посочва най-подходящото място за монтаж. Това, в комбинация със силно опростената като идея конструкция (включително факта, че от антената излиза скрит в корпуса LAN кабел) се очаква да позволи да монтирате устройството сами или най-малкото няма вече да е нужен квалифициран персонал. Единственото нужно реално е да разполагате с бормашина. Край на техниците, които чакате с дни и седмици да ви пуснат интернет или телевизия.

Всъщност ограничаването на човешкия фактор ще засегне и телеком клиентите на Huawei. Представители на българския офис на компанията демонстрираха как постепенно физическата работа по подмяна на телекомуникационно оборудване ще изисква много по-малък човешки и времеви ресурс. Антените и помещението на базовата станция ще се заснемат със стандартни 360-градусови камери. След това чрез софтуер с AI функции ще се създава виртуален модел на всеки сайт. Чрез него, отново с помощта на AI ще се планира и проследява за качественото изграждане на телекомуникационно оборудване за 4G и 5G и дори може в реално време да се свързва с екипа на място, за да го насочва по време на работата.

Cloud гейминг и мултимедия от следващо поколение

5G скоростите ще преосмислят облачните услуги и очаквано в камиона може да се докоснете и до демонстрация на Cloud X – технология, приложима в широк набор от индустрии, а също за крайни клиенти. С нейна помощ може да се създава виртуален компютър, който да достъпвате от смартфона си например, да играете в облака с 4к/60 fps и да се добавят AR/VR приложения от ново поколение. Това означава, че собствеността върху хардуер – например игрова конзола – вече няма да е задължително условие за използването му. Вместо това с помощта на 5G мобилните оператори ще имат възможност значително да разширят услугите си.

Huawei Roadshow Digitall on Tour може да се посети в София на 18 април пред бизнес център Megapark на бул. Цариградско шосе и на 19 април – пред магазин Teсhnopolis , Околовръстен път, ж.к. Младост 4.

Тагове: