Камера. Това е една от категориите, в които производителите на смартфони хвърлят сериозни средства и усилия. И това не е никак чудно. Макар и мобилният телефон да започна своята история като устройство за разговори в движение, днес смартфонът е нашият малък компютър с вградена камера... или две, или три. Възможността да правят снимки се превърна в един от най-важните параметри при избор на нов телефон и благодарение на това днес имаме флагмани, които могат да задоволят и най-взискателните потребители. По всичко личи, че представеният по-рано тази седмица Mate 10 Pro (и роднините му Mate 10 и Porsche Design) също разполага с такива способности.

Днес от DxOMark, престижния сайт, който дава оценки на възможностите на фотоапарати и мобилни устройства, излязоха с финалната си оценка за Huawei Mate 10 Pro. Новият флагман на Huawei събира общо 97 точки, което му отрежда второ място в класацията на експертите – веднага след лидера Pixel 2, който има 98 точки. На трета позиция остават iPhone 8 Plus и Samsung Galaxy Note8 с по 94 точки, следвани от iPhone 8 (92 точки) и Google Pixel (90 точки).

Сравнено с Pixel 2, Mate 10 Pro има двойна камера, която комбинира 12 MP RGB сензор с 20 MP монохромен сензор, разработени съвместно с Leica. Устройството има и 2x зум и хибриден автофокус (фазов и лазерен). Интересно е, че двукратното приближение не е оптично, но софтуерът се справя наистина добре.

От DxOMark дори определят представянето на камерата на Mate 10 Pro като „изключително“, когато говорим за снимки. Сред най-силните му страни са детайлите в снимката, бързият автофокус, добрата експозиция и широкия динамичен обхват. Сред по-слабите му страни са занижените детайли в по-тъмните сцени. „Инженерите на DxOMark заснеха и оцениха над 1500 снимки и над два часа видео – както в контролирана среда, така и извън тестовите лаборатории“. Интересно е, че Mate 10 Pro получава 100 точки за снимките си, а Pixel 2 – 99. Причината обаче моделът на Google да излезе напред е по-доброто представяне в графа „видео“.

В последната година резултатите от DxOMark се използват все по-усилено от компаниите като символ на добре свършената работа при разработката на камерата. Неотдавна сайтът промени начина, по който оценява телефоните, за да включи портретния режим и боке ефекта, които стават все по-популярни. Със сигурност мнението на DxOMark е важна оценка за производителите и ясен знак за потребителите. Експертите от сайта формират крайната си оценка на два главни елемента – видео и снимки, които след това разделят на по-малки. Интересното е, че не средностатистическият сбор от оценките на по-малките сегменти прави общата, а се разчита на алгоритъм, при който различни елементи имат и различна тежест. Затова е важно да обръщаме внимание на съставните части, за да добием пълна представа за представянето на камерата на даден смартфон. Така, ако ви интересува как се представя телефонът в точно определена ситуация, ще знаете дали даден модел е за вас.

Независимо от това Mate 10 Pro отново показва израстването на Huawei. С него компанията представи новия си чип Kirin 970, в който е заложено и машинно обучение. Това трябва да помага допълнително на камерата, която вече разпознава 13 различни сцени, избирайки най-точните настройки (такива са очакванията). В кратките ни тестове камерата показва подобрение спрямо предишните модели, но ще споделим финално мнение в подробното ревю на телефона. Сега, преди да отскочите до сайта на DxOMark и да видите какво казват експертите за подвластника (към този момент) в мобилната фотография, вижте първите ни подробни впечатления за новия върхов телефон на Huawei.