Когато летите със самолет, едно от основните удобства е да знаете, че отпред има двама професионалисти с нужния набор от умения, подготовка и способности да измъкнат пътниците от ситуация. В бъдеще това може да не е така.

Възраждането на изкуствения интелект е на път да проникне в почти всяка индустрия в момента, но готови ли сме да го видим и в самолетите?

В материал за CNBC президентът на Emirates Тим Кларк заяви, че изкуственият интелект ще окаже "голямо влияние" върху авиационния сектор, "като самолетите с един пилот са възможни".

Изглежда, че изпълнителният директор вярва, че ИИ скоро ще достигне етап, в който ще може да замени нуждата от втори пилот и да се справи с всички задачи вместо него. На теория това може да звучи като добър начин за преодоляване на недостига на екипаж и може да доведе до по-икономичен подход за компанията, която управлява самолета. Все пак е трудно да си представим, че пътниците доброволно ще поверят живота си в ръцете на една машина.



Интересен инженеринг посочва, че през 50-те години на миналия век пилотските екипажи са били петчленни: навигатор, борден инженер и радиооператор. Това са били отделни работни места, които в крайна сметка са се превърнали в технологичен напредък. Тъй като в крайна сметка броят на членовете е бил сведен до двама, новата ера на изкуствения интелект би могла да изиграе роля за намаляването на този брой до един.

Понастоящем голяма част от процеса на летене се извършва от компютри, а през по-голямата част от времето самолетът е в режим на автопилот. Възможността да има двама пилоти е, за да може единият да поеме управлението, ако другият стане неработоспособен. Но скоро изкуственият интелект може да бъде в състояние да прави точно това и дори да приземява самолетите на определени летища в случай на авария.

Макар че в небето могат да се случат много неща и невинаги може да има възможност за приземяване на самолета на летище. В този смисъл пилотите не са много сигурни в идеята за подобен ход, тъй като все още ще е необходим човек, който да отведе самолета на безопасно място, например над вода или в други сложни ситуации, с които изкуственият интелект не е програмиран да се справи.

Всичко казано дотук означава, че прилагането на подобни технологии е все още далеч, а преди да се осъществи подобно нещо, трябва да се извършат много тестове и да се адаптира обществото към идеята.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вижте как този iPhone оцеля при падане от скок с парашут (ВИДЕО)