Японската компания Takeoka Jidosha Kogei показа прототипа на електромобила Т10 по време на първото изложение Automotive Electronics Technology Expo в Токио. Возилото е едноместно и се очаква да бъде пуснато в продажба до края на годината.

Моделът е базиран на серийното електровозило Milieu R, но ще бъде по-дълъг и по-широк от него и е с габарити 2240 x 1180 x 1440 мм. Предполага се, че шофьорът ще има място до себе си за повече багаж и дори за транспортиране на домашен любимец (ако не е куче порода Санбернар, разбира се).

Електродвигателят е с мощност 600 вата и се захранва от четири стандартни 12-волтови 60-амперчасови оловни акумулатори. Шасито на Т10 е от стоманени тръби, покрити с армирани пластмасови нишки. Автомобилчето е само с една врата. То развива максимална скорост от 55 км/ч, а с едно зареждане на акумулаторите може да измине до 50 км. Теглото на возилото е 290 кг.

Шасито и двигателят се правят в Япония, а системата за управление е на Curtis Instruments от САЩ. Цената на Т 10 не е обявена официално, но се очаква да е около 856 000 йени (към 9500 долара).

Тагове: