Европейският съюз ще глоби Google с рекордните 4.3 млрд. евро заради практиките, които интернет гигантът използва, за да наложи своите услуги в мобилната платформа Android. Според Брюксел компанията е нарушила антимонополното законодателство на Обединена Европа. Санкцията е безпрецедентна, като най-голямата до момента, наложена от Европейската комисия, беше за общо 2.93 млрд. евро, като сумата беше разпределена между няколко производителя на камиони. Google разполага с 90 дни да спре с негативните практики или ще трябва да заплати рекордната глоба. Новината беше съобщена на специална пресконференция от еврокомисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер.

Капризният Android

Според Европейската комисия нарушенията на Google са няколко. На първо място, компанията изисква от всички производители на мобилни устройства да инсталират по подразбиране основните ѝ приложения и услуги – браузъра Chrome, търсачката Search, онлайн магазина Play Store и др. Ако този пакет отсъства от фабричните настройки на смартфона или таблета, тогава той не може да ползва марката Android и трябва да преработят платформата, като ползват основния код. Google също така е плащала на някои основни производители и мобилни оператори за ексклузивното инсталиране на нейната търсачка и другите приложения в техните устройства. Третото нарушение е, че компанията създава изкуствени бариери в появата на конкуренти на Android. Това става, като прави недостъпни приложенията от обширния ѝ онлайн магазин за алтернативни версии на популярната мобилна платформа, които не са одобрени от Google. Така, дори някой потребител да има от т.нар. Android Forks, той няма да може да инсталира нищо от Google Play. Именно заради последните две обвинения доста експерти не смятат Android като операционна система с отворен код, независимо че официално се води за такава.

„Тези три ограничения, които Google налага над устройствата с Android, ѝ гарантират, че операторите и производителите ще използват задължително нейната търсачка. По този начин Google използва платформата, за да бетонира своята доминация в онлайн търсачките“, обяви Маргарет Вестагер по време на пресконференцията. „Тези практики ограничават конкурентите ѝ от възможността да въвеждат иновативни решения и да навлязат на пазара“, коментира тя и допълва, че това е в нарушение на правото на ЕС.

Санкции с продължение

Сумата може да нарасне значително, защото, ако компанията не изпълни препоръките в рамките на споменатите 90 дни, след това се налага допълнителна санкция в размер от 5% от среднодневния оборот на холдинга Alphabet, към който спада Google, за всеки ден, в който продължава да е в нарушение.

Това е втората глоба, която Брюксел налага на Google, след като миналата година компанията беше санкционирана с 2.4 млрд. евро по обвинения за индексирането на търсачката. Според ЕК интернет гигантът нарочно слага на челните позиции резултати от своите услуги и това е нелоялна практика. Така общо Google ще трябва да плати 6.7 млрд. евро на ЕС по двата антимонополни случая. Интернет гигантът вече обжалва първото и обяви, че ще направи същото и с последното решение на Брюксел.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че решението на ЕС "отхвърля бизнес модела на Android, който предоставя много повече избор на всички, а не го потиска".

Доминацията на Google

Android е основна операционна система сред мобилните устройства, като доминира с пазарен дял от 85.9%, показват данните от първото тримесечие на 2018 г., цитирани от Statista. По информация на StatCounter в Европа делът на платформата за юни тази година е 74%. Търсачката Google Search обаче е безапелационният лидер на Стария континент с дял от 90% в повечето държави от Европейската икономическа зона, обяви ЕК.

Google изгради масивен онлайн бизнес – всичките ѝ услуги са безплатни за потребителите, но компанията разполага с една от най-големите и интегрирани мрежи за интернет реклама. По данни на изследователската фирма eMarketer интернет гигантът отговаря за една трета от рекламата онлайн. Затова и приходите от нея са ключови за финансовото представяне на Google.