Google отделя своята услуга Google Shopping в "самостоятелна единица", след като Европейският съюз (ЕС) наложи глоба на компанията в размер на 2.7 милиарда щатски долара. Според доклад на Bloomberg Google ще се съобрази с решението на ЕС чрез отделяне на Google Shopping от останалата част от дейността си (търсачката). Услугата ще "работи отделно и ще използва собствените си приходи, за да оферира за рекламите".

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Google е "злоупотребила с монополно положение, използвайки търсачката за насърчаване на собствената си услуга за пазаруване, засягайки видимостта на конкурентите си”.

На компанията беше наредено да промени своя бизнес модел, за да се съобрази с "простия принципа за предоставяне на равно третиране (на конкурентите)”.

Разследването на ЕС установи, че когато потребителите търсят за продукти, предназначени за закупуване с Google Shopping, компанията систематично показва собствените си връзки над тези от други сайтове за сравнение на цени - независимо от приложимостта. Очаква се Google да разкрие пълните си планове за промяна на политиката в четвъртък.