Социални мрежи все още са благодатна почва за измами на потребители. Ето защо Европейският съюз (ЕС) пусна нареждания към Facebook, Google и Twitter да сложат край на тези измами или ще бъдат предприети "принудителни действия". Това означава, че социалните мрежи трябва да намерят начин да отстраняват измамнически обяви веднага след като ги засекат, и да създадат преки комуникационни линии с правоохранителните органи.

"Социалните мрежи трябва да поемат повече отговорност в борбата с измамите... тъй като не е приемливо, че потребителите в ЕС трябва да се обръщат единствено към съда в Калифорния, за да разрешат даден спор", заяви еврокомисарят Вера Йоурова в изявление.

От ЕС казват, че Facebook, Google и други социални мрежи не могат да "лишат потребителите от правото им да се обърнат към съда в родните им страни“.

Като се има предвид огромният брой измами, които се появяват и изчезват всеки ден, ще е доста трудно да се създадат едни твърди правила, които да бъдат следвани от социалните платформи.

Европейската комисия е дала на Facebook, Google и Twitter един месец да излязат с решения или "потребителските власти в крайна сметка могат да прибегнат до принудителни действия". Нито една от по-горе изброените социални мрежи не е взела отношение по случая. Очакваме нова информация съвсем скоро.