Европейският съюз работи по закон, който ще премахне геоблокирането, което онлайн услуги в момента прилагат към региона.

Сега компании като Netflix, Amazon (за своята Prime), Apple (за своята Music) и др. не позволяват използването на техните услуги извън държавата, където е сключен абонаментът. Това означава, че ако си Netflix абонат в България, няма да имаш достъп до съдържанието, докато си на ваканция в Италия. Новият закон ще позволи на абонатите да имат достъп до услугите, за които плащат, докато пътуват, стига да се намират в рамките на Съюза. Нещо повече, това не означава само достъп до стрийминг услугата, но и възможност за достъп до същия каталог, какъвто ползваш в собствената държава.

Според комисията инициативата за премахване на геоблокирането ще създаде балансирана среда между интересите на потребителите и правните норми за бизнеса на територията на ЕС. Сега комисията иска телевизиите да отделят поне половината от ефира си за европейски продукции и да задължи онлайн доставчиците като Netflix да осигурят поне 20 процента европейско съдържание на потребителите.

Това споразумение е постигнато само седмица след подобна договореност за роуминг таксите на мобилните оператори. Преди да влезе окончателно в сила, по закона трябва да се направят някои дребни уточнения, както и да се реши дали Великобритания ще бъде част от споразумението или не.

Виж още: Геоблокирането: защо всъщност ЕК иска премахването му?

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Биткойн вече е на борсата на Уолстрийт

34 | Преди 18 ч.