Google ще купи определени активи на HTC, но тайванците ще запазят правата над бранда си, твърди авторитетният източник Evan Blass, познат в мрежата като @evleaks. 

Според негови източници Google ще придобие "мобилният инженеринг" на HTC, без да купува самият бранд.

Това означава, че Google ще получи възможността сама да произвежда телефони, които вероятно ще се продават под бранда Pixel. Смартфоните от тази серия и без това се произвеждат от HTC, припомнят от PhoneArena.

Преди време Google се опита да реализира стратегията за собствено производство на смартфони, с които по-адекватно да отговори на конкуренцията в лицето на Apple, Samsung и LG. За съжаление сделката не донесе много позитиви на Google, която след това продаде бранда на Lenovo. 

Чрез придобиването на мобилното подразделение на HTC, Google ще може да интегрира вертикалния подход на Apple при Pixel смартфоните, което означава създаване в самата компания не само на софтуера, но и на хардуера. 

Все още няма информация колко точно е готова Google да плати за HTC.

Трудностите на HTC на мобилния пазар многократно са били обект на анализи от технологичните медии. Компанията не един или два пъти подчерта, че мисли да премести фокуса си върху VR бизнеса за сметка на мобилното подразделение. Вероятно един от начините това да се случи ще е именно продажбата на бизнеса със смартфони на основния й партньор от последните години Google. Тези предположения изказа и самият Evan Blass, който написа в Twitter, че "HTC ще се фокусира върху Vive и поради тази причина иска да запази бранда си". 

Според различни изчисления, HTC може да струва до 1.9 млрд. щатски долара. 

Изображение: AndroidAuthority

Тагове: