Като предпазна мярка срещу координирано насилие, докато САЩ се приближават към инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, Facebook обяви няколко нови мерки, които въвежда.

В публикация в блог и туитове от директора на Facebook за Policy Communications Анди Стоун компанията обясни, че ще блокира всякакви събития, планирани да се случат близо до Белия дом, Капитолия на САЩ или която и да е сграда на щатски парламент до сряда.

Компанията заявява, че ще извърши и „вторични“ прегледи през всички събития, свързани с встъпването в длъжност, за да търси нарушения на нейните политики. На този етап това включва всякакво съдържание, свързано с движението „Спри кражбата“, подхранващо тезата, че победата на Байдън е незаконна. Тези групи продължиха да процъфтяват във Facebooк чак до мерките, които компанията предприе в началото на тази седмица.

Facebook очевидно ще въведе и нови ограничения за потребителите в САЩ, които многократно нарушават правилата на компанията, включително да забранят на тези акаунти да предават видео на живо, събития и групови страници.

Тези предпазни мерки не отговарят на изискванията на някои от критиците на Facebook, но те все още са забележителни за компания, която едва през последната година започна сериозно да приема опасни конспирации и онлайн организацията на въоръжени групи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15