Facebook обяви нова програма, с която стимулира потребители, установили нередности по използването на лични данни, да съобщават на социалната мрежа за това. 

Компанията не уточняват точната цифра, с която ще се възнаграждава активната позиция, но обяснява, че компенсацията ще е съобразена с потенциалното влияние на всеки открит случай. По този начин програмата за откриване на злоупотреби с лични данни от разработчици и рекламодатели става сравнима със съществуващата такава  за откриване на софтуерни бъгове. В досегашния случай възнагражденията за откриване на бъгове нямат таван и се е случвало Facebook да плати до 40 000 долара.

Шефът на продуктовата сигурност във Facebook Колин Грийн уточнява, че ако съобщението се окаже достоверно, минималната сума, която ще получите, е 500 долара.

“Точният размер ще бъде определен на базата на редица фактори като размерите, броя на засегнатите потребители, датата на откриване и др.”, казва Грийн.

Решението на Facebook идва като поредния отговор в светлината на скандала с неправомерното използване на лични данни на потребители на социалната мрежа от политическия консултант Cambridge Аnalytica, който засегна над 80 милиона потребители.