Той може и да не е толкова известен като покойния Стив Джобс, но другият съосновател на Apple също на име Стив винаги има какво да каже по актуалните въпроси на технологията. В случая става въпрос за позицията му спрямо Facebook и това, че Стив Возняк споделя притесненията на много други хора относно начина, по който социалната мрежа борави с данните на своите потребители.

Подобно на Илон Мъск, Стив Возняк също е готов да обърне гръб на Facebook, макар и да не стигне чак дотам, че да изтрие изцяло акаунта си там. В свой имейл до USA Today Возняк съобщава, че е спрял акаунта си във Facebook и за момента не възнамерява да присъства повече в социалната мрежа.

По-нататък колоритният предприемач заявява, че всъщност е готов да плаща, за да запази данните си от Facebook като в същото време продължи да ползва мрежата. С това той се припокрива с изказването на оперативната шефка на Facebook Шерил Сандберг, която наскоро посочи, че потребителите на платформата трябва да плащат, ако искат опция, която да ги държи извън полезрението на рекламодателите.

Изказването на Возняк е поредната публична позиция срещу съмнителната дейност на Facebook и ще бъде интересно да видим как ударите, които мрежата получава от такива известни потребители, ще се отразят на нейната дългосрочна стабилност.