Световното първенство по футбол в Русия ще е първото в историята, на което ще се използват видео повторенията. ФИФА одобри окончателно прилагането на технологията след заседание в Богота.

Мондиал 2018 ще се запомни и с въвеждането на четвърта смяна в продълженията на срещите след груповата фаза. Подобна възможност имаше и на турнира за Купата на конфедерациите през 2017 година. Тя беше използвана само един път - по време на мача между Португалия и Чили от полуфиналите Андре Гомеш беше заменен от Желсон Мартинш в 116-ата минута.

"Надявам се, че със системата за видео повторение даваме на съдиите инструмент за намаляване на грешките. Това е особено важно за мачове от световното първенство. Смятам, че е абсурдно в днешно време всеки, който гледа мач от дивана, да знае имало ли е грешка, а съдията - не. Всеки съдия допуска важна грешка средно по веднъж на три мача. Анализът ни показа, че благодарение на системата това вече става един път на 19 срещи", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

От този сезон технологията се използва в някои от водещите европейски клубни първенства. Прилагането ѝ вече предизвика много спорове.

Тагове: