Apple и Google са заплашени от глоби в размер на милиони евро за агресивна и принудителна политика, която водят срещу френските компании. Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви, че страната му ще заведе дела срещу двата гиганта заради злоупотребите с положението им и произтичащото от това отношение към местните разработчици.

"Когато разработчиците искат да продават своите приложения чрез платформите на Apple и Google, те трябва да им платят комисионна. Но в същото време компаниите събират данни и могат едностранно да променят условията. Всичко това е неприемливо", казва Льо Мер.

Министърът изрази очакване Европейският съюз да затвори вратичките в данъчното законодателство, от които се възползват Google, Apple, Facebook и Amazon, до началото на 2019 г.

Още през януари прокуратурата във Франция започна разследване срещу производителя на iPhone, като тогава проблемът бе решението на Apple да забави работата на старите модели на своя смартфон поради това, че литиево-йонните батерии, с които те са снабдени, с течение на времето губят мощност.

През 2016 г. Франция осъди и Google с искане на 1.7 милиарда долара за неплатени данъци. Париж се бори и срещу данъчните облекчения, които американските компании получават в страни като Ирландия.

Тагове: