Твърди се, че екипът на Samsung от подразделението Mobile eXperience (MX) работи върху персонализиран чипсет за бъдещи водещи телефони с марката Galaxy. Въпреки това все още е рано и той няма да е готов за серията Galaxy S23. Развитието обаче е достатъчно напреднало, за да може шефът на мобилния бизнес на гиганта Т.М. Рох да говори на представянето на S23 за новия чипсет. Въпросът е дали чипът ще бъде готов за серията S24 през следващата година?

Отговорът може и да е отрицателен, тъй като известният профил Ice Universe предаде информация, че Snapdragon Mobile Platform for Galaxy няма да бъде еднократен модел за тази година, но ще се използва и през следващата.

Чипсетът Galaxy S23 е SM8550-AC, вариант на обикновения Snapdragon 8 Gen 2 (номер на модела SM8550-AB), който работи със своите CPU и GPU на по-високи тактови скорости. Qualcomm е пускал AC чипове няколко пъти в миналото, така че това не е ново – но този път Samsung има ексклузивност по отношение на AC чипа.

Не знаем дали това е временна ексклузивност или не, тоест дали други производители ще могат да използват овърклокнатия чип по-късно тази година. Но други производители в крайна сметка ще получат своя шанс. Ice Universe казва, че програмата Snapdragon for Galaxy ще работи, докато не бъде готов вътрешният чипсет на Samsung MX, след което ексклузивната програма може да премине към друга марка.

Това може да стане едва през 2025 г. Ще знаем повече след обявяването на Galaxy S23, ако приемем, че ръководството на компанията ни предложи кратък поглед към това, което предстои по-нататък.

Снимка: Unsplash

Виж още: Видео и тест на камерата на Galaxy S23 Ultra изтекоха от онлайн магазин (ВИДЕО)