На конференцията на ООН по изменението на климата, която се проведе в Париж, Сеголен Роял, министър на екологията, устойчивото развитие и енергията на Франция, излезе с план за продажба на електрически автомобили между 5000 и 7000 евро. Това е една изключително ниска цена за електрически автомобил, разходите за направата на който са доста високи заради инвестицията в акумулаторни батерии.

За да се достигне тази ниска цена, Роял отбелязва, че този нов електрически автомобил ще използва някакъв вид батерии „под наем“, сменящи се с нови, когато се изтощят.

Това ни напомня на тайванския електрически скутер на компанията Gogoro, който беше пуснат в Тайпе и се планира да се разшири до Амстердам през 2016 г. След закупуването на скутер шофьорите сменят батериите в автоматизирани павилиони, разположени в града, а не ги презареждат у дома или на паркинг.

През следващата година ще се проведе събитие, на което ще се представят предложения за създаване на ултраевтин електрически автомобил за Франция. Няма никаква индикация, че Gogoro може да се заинтересува от този проект, но главният изпълнителен директор на компанията Хорас Лука е казал, че методът с размяна на батерии би могъл евентуално да премине отвъд скутерите.

 

Прочетете още: Uber SPOT е колоритен нов начин за взаимно откриване на пътници и шофьори