През 2015 година британският медиен гигант Sky Broadcasting влезе в съда, спорейки с Microsoft, че наименованията Sky и Skype били прекалено идентични, и са искали забрана за американския бранд да бъде регистриран. Същото се случи и с друг продукт на Microsoft, когато SkyDrive се наложи да стане OneDrive. През 2016, след дълги преговори в подобна борба, създателите на играта No Man`s Sky успяха все пак да запазят името ѝ. И ако се оказва, че британците от Sky едва ли не притежават “небето” и преследват всеки дръзнал да продава нещо с подобно име на пазара, французите смятат, че притежават цялата “планета”.  


Френският Canal Plus твърди, че използването на термините planete на френски или planet на английски за маркетингови цели нарушава търговските марки, регистрирани за защита на нейните телевизионни канали Planete, коитo са ориентирани към документални филми за природата. 
И когато Герт-Петер Брух - ръководителят на екологичната група Planete Amazone, получава email от Canal Plus, първоначално смята, че това е scam съобщение, и го игнорира. Претенциите са толкова нелепи, че се доближават до измамните твърдения в подобен тип съобщения. Но не, медията си е напълно сериозна и не е съгласна екологичната група Planete Amazone да представи своя филм, направен предимно от доброволци, Terra Libre. Тормоз от подобен мащаб обаче винаги работи, ето защо двете страни най-накрая стигат до сделка. Но всичко това е доста далеч от истинската загриженост потребителите да не се объркат.   

Снимки: shutterstock

Виж още: Хакерите зад Cydia заведоха дело срещу Apple за монопол