Екипът зад дигиталната платформа за хакнати iOS устройства Cydia стана неочакваното ново име в похода на регулаторите и конкурентите на Apple заради монопола на гиганта. Cydia заведе дело срещу Apple с обвинението, че пречи на конкуренцията и поддържа незаконен монопол над разпространението на iOS приложения.

Според Cydia това нещо пречи на потребителите да избират как и откъде да свалят iOS приложения, а на разработчиците – да разпространяват своите приложения по собствен избор. Разбира се, Apple отхвърли обвиненията в монопол.

Компанията стартира своя App Store през 2008 г., а година по-късно се появи Cydia. Неофициалният магазин позволява на собствениците на хакнати iOS устройства да свалят приложения и добавят функции, които Apple не разрешава. Първоначалното Cydia бе много популярна платформа и към 2010 г. имаше 4.5 милиона потребители. Подобно на App Store, Cydia също взема процент от продажбата на приложения и в най-силната си година – 2011–2012 – имаше 10 милиона долара приходи. С годините обаче хакването на iOS устройства стана по-трудно и покупките през магазина на Cydia спряха през 2018 г.

Делото на Cydia следва подобни обвинения от компании като Spotify и Epic Games, които се считат ощетени от практиките на Apple.     

Снимка: Cydia

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5

Тагове: