За да отбележи подобаващо своя вековен рожден ден, GM започва следващото столетие в своята история със събитието GMnextDay, потвърждавайки вярата на компанията в бъдещето на индивидуалния транспорт.

GMnextDay започна с телевизионно предаване на живо по целия свят от централата на GM в Ренесанс сентър в Детройт, в рамките на което председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на General Motors Рик Уегънър обяви премиерата на серийния Chevrolet Volt - революционен електромобил с удължен пробег, който е в състояние да измине отсечка от 60 километра без разход на бензин и отделяне на вредни емисии, след което разполага с възможност да удължи пътуването в продължение на стотици километри.

Представянето на серийната версия на Volt е великолепен начин за встъпване в нашето второ столетие, каза Рик Уегънър. - Volt символизира силната вяра и ангажимент на GM в бъдещето... и олицетворява точно този тип технологични нововъведения, от които нашата индустрия се нуждае, за да отговори на днешните и утрешните енергийни и екологични предизвикателства.

През последните 100 години основаната на 16 септември 1908 г. от Уилям С. (Били) Дюран компания General Motors е продала над 450 милиона автомобила, лекотоварни возила и камиони по целия свят. Със своите производствени мощности на територията на 33 държави и с почти 24 000 представителства по целия свят, GM е най-големият автомобилен производител в света. Днес в компанията работят около 266 000 човека. През 2007 г. са произведени близо 9,37 милиона леки и товарни автомобили от следните марки на GM: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall и Wuling.
В течение на изминалото столетие GM създаде редица нововъведения, спомогнали за развитието на автомобила, като електрическия стартер, напълно автоматичната трансмисия, катализатора, ламинираното остъкляване и кормилната колона, поглъщаща енергията на удара, и др.

Автомобилната компания стои зад създаването на първата в света механична сърдечна помпа, нейни специалисти конструираха и произведоха лунния автомобил Lunar Roving Vehicle, използван от екипажа на Apollo 15, и помогнаха в развитието на първата в света компютърна операционна система.

Днес GM е лидер в технологиите за алтернативни горива с върхови разработки в областта на водородните горивни клетки, Flex-Fuel автомобилите и plug-in хибридите. Тези технологии ще бъдат акцентирани чрез GMnext - юбилейната инициатива на компанията по повод нейната стогодишнина, насочена към активизиране на обратната връзка и дискусиите в обществото, предава агенция Speed-Press.

Тагове: