Google преработва Play Store за устройства с голям екран, като сгъваеми телефони, таблети с Android и Chromebook. Компанията обсъди тези промени за първи път на Google I/O миналата година. Сега тя въвежда четири основни актуализации, за да помогне на потребителите да намерят добри приложения за големи екрани и да подобри цялостното изживяване на Play Store на големи устройства.

Google вече ще дава приоритет на игрите с висококачествени видеоклипове. Потребителите ще виждат банери с видеоклипове в горната част на страницата с обяви на приложения за игри, което ще им позволи да се запознаят с геймплея, преди да изтеглят приложението. Google също така организира страниците с подробности за приложенията и игрите в многоколонна подредба, като извежда съдържанието по-нагоре в страницата с обяви за приложения.

За да насърчи приложенията, които изглеждат добре на сгъваеми устройства и таблети, Google прави няколко промени в класирането на приложенията в Play Store на такива устройства. Приложенията, които променят размера си добре на различните устройства и поддържат ориентация в портрет и пейзаж, ще се класират по-добре. Изборът на редакторите и други курирани колекции и статии също ще вземат предвид тези критерии в бъдеще. Това може да се разглежда като начин Google да подтикне разработчиците да направят своите приложения по-подходящи за устройства с голям екран.

Google също така подобрява навигацията в Play Store за устройства с голям екран. На таблетите, моделите Chromebook и сгъваемите устройства вече ще виждате навигационна лента от лявата страна. Така елементите от менюто са по-близо до палците ви и са по-достъпни, особено когато държите устройство с голям екран в пейзажен режим.

Налице е и ново изживяване за търсене на разделен екран, което улеснява откриването и сравняването на приложения от страницата с резултати от търсенето в Play Store. Потребителите ще виждат страниците с резултати от търсенето и страниците с подробна информация за приложенията една до друга. Това им пречи да превключват напред-назад, когато търсят нови приложения.

Тези промени ще започнат да се разпространяват през следващите седмици и с тях Google дава ясно да се разбере, че адаптирането към големия размер е единственият път напред за приложенията за Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: Телефоните Galaxy може да са сред първите, които ще получат сателитна свързаност