Актуализацията на Android 14 предоставя много нови функции, включително по-добро мащабиране на шрифта, подобрен живот на батерията, предсказващи жестове за връщане и по-добра защита на личните данни за изображения и видеоклипове. Тя също така въвежда собствена поддръжка на сателитна връзка за спешни комуникации, като тази функция може да се появи първо в телефоните на Google и Samsung.

На събитието Google I/O 2023 по-рано тази година Google с гордост обяви, че е добавила поддръжка за сателитна свързаност в Android 14. Сега официалният акаунт на Team Pixel FC обяви чрез своя акаунт в Twitter, че сателитната свързаност ще бъде налична първо в телефоните на Google и Samsung. Все пак имайте предвид, че Team Pixel FC е официален акаунт на фен клуб за устройствата Pixel, а не директен канал за комуникация от Google.

Двупосочната сателитна връзка позволява на потребителите да изпращат SMS дори когато телефонът им се намира в район без клетъчна връзка. Съобщението се предава чрез сателит на доставчика на мрежа, който след това изпраща съобщението до желания контакт. За да работи тази функция, потребителят трябва да се намира на открито с добра видимост към небето и да има телефон с вградена хардуерна поддръжка за двупосочна сателитна връзка. Чипът Snapdragon 8 Gen 2 поддържа тази функция, но се нуждае от допълнителен хардуер, а функцията ще бъде напълно готова през втората половина на тази година.

Миналата година се появиха слухове, че Galaxy S23 може да бъде първият смартфон на Samsung с вградена сателитна свързаност за изпращане на спешни съобщения. Това обаче не се случи, а Samsung заяви, че не въвежда функцията, защото технологията все още не е готова за премиерно време. Няколко месеца по-късно тя разкри своята технология за двупосочна сателитна свързаност за смартфони. Очаква се тази функция да бъде налична в серията Galaxy S24, която ще бъде пусната на пазара в началото на 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Galaxy Watch 6 ще може да определи дали храната ви е топла или не