Преди няколко дни ви уведомихме за зловредната атака на Windows програмата CCleaner. Но в дните след като беше обявена, изследователи са открили доказателства, че нападателите са използвали възможността, за да засегнат някои от най-големите технологични компании в света.

Новите констатации на Avast и изследователската група Talos (Cisco) разкриват атаки към домейните на редица големи технологични компании като Microsoft, Google, Sony, Intel, Akamai и Samsung. Към домейните попадат и тези на немска компания за слот машини и големи телекоми в Сингапур и Обединеното кралство.

В списъка са включени само домейни, които са били насочени по време на четирите дни, преди сървърът да бъде спрян, така че е възможно към списъка да попадат и други компании. Според Avast по-голямата част от потребителите са били безинтересни за нападателите. Изследователите смятат, че само 700 000 компютри са били изложени на нападението, което е доста по-малко от по-ранните прогнози за 2.2 милиона устройства.

Все още не е ясно кои компании са били успешно компрометирани. Не е ясно и какво точно са търсили нападателите. Очаква се списъкът с потенциално засегнати компании да се разшири и да станат ясни реалните потърпевши от цялата атака.