Самостоятелно управляващата се кола на Google е почти готова за тестове по обществените пътища. В блог публикация, директорът на проекта Крис Ърмсон каза, че няколко прототипа на превозните средства ще обикалят в Маунтин Вю, Калифорния, където е и седалището на компанията. За да се гарантира най-висока безопасност автономните коли ще бъдат съпровождани от шофьори по сигурността, а скоростта ще бъде ограничена до 40 км/ч.

За разлика от крайната визия на Google, тези тестови превозните средства ще имат подвижен волан и два педала за газ и спирачка. Прототипите също така ще използват същия софтуер, който използваха самостоятелно шофиращите се Lexus RX450h на Google, които служеха за базовите изследвания на компанията, преди тя да обяви своя изцяло оригинален автомобил.

От Google казват, че „флотата“ от Lexus-и е изминала почти един милион мили (около 1 609 344км) по пътищата, или както казва Ърмсон "това са около 75 години шофиране за типичния американски шофьор."

"Нямаме търпение да научим как общността възприема и взаимодейства с превозните средства," казва Ърмсон. "Както и да разкрием предизвикателства, които са уникални за напълно самостоятелните превозни средства - например, когато те трябва да спрат на зададената дестинация, но те немогат да го направят, заради задръстване, или друга пречка.

През следващите няколко години, ние бихме искали да прокараме малки пилотни програми с нашите прототипи, за да научим това, което хората биха искали да правят с тези превозни средства."

По-рано тази седмица стана ясно, че самостоятелно управляващите се коли на Google са участвали в 11 произшествия досега.