GoPro обяви, че напуска бизнеса с дронове заради трудности да си осигури печалба в “изключително конкурентния” пазар. Новините идват от обявяването на финансовите резултати на компанията, които не изглеждат никак добре. Сред мерките, които GoPro ще вземе в тази ситуация, е съкращаването на няколкостотин от досегашните 1254 служители, както и намаляването на компенсацията на изпълнителния директор Николас Удман до 1 шатски долар за 2018 г.

Съкращенията са очаквани, след като миналата седмица вътрешни източници на TechCrunch обявиха, че стотици служители са освободени от задълженията си, макар че официално ще са в компанията до средата на февруари. Повечето от съкращенията са сред инженерите, разработващи дронa Karma. Той излезе в края на 2016, като получи сравнително негативни ревюта, а малко по-късно беше и изтеглен от пазара заради проблем, от който губеше мощност.

Загубите изглежда са по-големи и от предвиденото.

Kомпанията обяви, че очаква приходите за четвъртото тримесечие на 2017 да отчетат спад от около 37% спрямо предходната година до 340 млн. щатски долара. По-неприятното е, че тези резултати са по-лоши и от прогнозираните 470 млн. щатски долара, които поначало бяха разочароващи за компанията. Това е и най-лошият празничен сезон за компанията, откакто стана публична през 2014. Повече за финансовото състояние на GoPro се очаква при съобщаването на финалните резултати от четвъртото тримесечие и цялата 2017 година, което ще бъде в началото на февруари.

Добрата новина за потребителите е, че цената на камерата Hero6 Black е намалена от 499 на 399 долара като следпразнична промоция.