Колко малък и лек може да стане един пълноценен лаптоп, преди да се сблъскате с неприятни компромиси във функционалността му? От известно време насам шензенската фирма GPD HK усилено работи по темата, финансирайки проектите си директно от бъдещи клиенти чрез платформата Indiegogo. Последното творение на екипа е 7-инчовият лаптоп GPD Pocket2, чиито джобни размери изглежда не му пречат да подкара Windows 10 Home - при това върху процесор Core m3, подобен на този в елегантния MacBook.

Джаджата успешно имитира дизайнерския почерк на Apple, макар и в многократно умален вид. На фона на размерите си (181 мм ширина × 113 мм височина × 8 мм дебелина в най-тънката точка) и теглото под половин килограм, машинката изглежда безкомпромисна. Корпусът е изцяло алуминиев, клавиатурата е съразмерна и ергономична, а хардуерната мощ е сравнима с тази на последния Microsoft Surface Pro.

Факт - конфигурацията е почти идентична! Процесорът е Intel Core m3-7y30 с базова тактова честота 1.0 GHz, достигаща до 2.6 GHz в турбо режим. RAM паметта варира между 4 GB и 8 GB, а пространството за съхранение на данни е 128 GB-ово SSD и подлежи на разширяване чрез microSD карта. Освен вградената видеокарта Intel HD Graphics 615, малкият звяр изненадващо побира в себе си и пълна система за активно охлаждане. Ако шумът от малкото вентилаторче ви пречи, предвиден е и бутон за неговото спиране.

7-инчовото сензорно екранче на мъника също не е за подценяване. Дисплей панелът е IPS LCD с резолюция 1920 x 1200 и гъстота на пикселите от 323ppi, което гарантира детайлен образ. Върху панела е приложена пълна ламинация, подобно на дисплеите на високия клас смартфони и таблети, с цел оптимизиране на тънкостта и теглото на устройството. А зрителният ъгъл е цели 178 градуса - широк, както подобава на качествен IPS екран. Допълнително стъкленото му покритие е Gorilla Glass 4, което предполага относително добра издръжливост на надраскване.

 

По корпуса на лаптопа ще откриете всичко най-необходимо: микрофон, слот за microSD карта, два USB A1 порта, един USB C порт, 3.5мм жак за слушалки, вградени високоговорители - доста внушително за джаджа, побираща се в малко по-голям джоб. Wi-Fi 802.11 и Bluetooth 4.1 също са налице.

Гледайки изображенията, може би се чудите как точно се използва лаптопът предвид липсата на тъчпад. Тайната е в лентата с оптични сензори, помещаваща се над клавиатурата. От там можете да движите курсора и да ползвате ляв и десен клик, както и да регулирате силата на звука, яркостта на екрана; и да включвате и изключвате устройството. Малко сме скептични доколко е удобно да се работи така в действителност, но се надяваме да бъдем опровергани. А и Windows 10 по рождение се разбира достатъчно добре със сензорни екрани.

Не бива да пропускаме и един от ключовите фактори - животът на батерията. В случая тя е с капацитет 6800mAh и се очаква да предостави между 6 и 8 часа работа. Както при всички мобилни устройства, тези цифри изключително много се влияят от това какво точно вършите на лаптопа. Но, макар и смело, обещанието на китайците не звучи нереалистично.

Цената на това потенциално бижу започва от 569 щатски долара за клиенти от Indiegogo, а ако изчакате и си го купите от магазин, ще трябва да броите поне 729 долара. Да притежаваш GPD Pocket 2 определено не е евтино удоволствие, но в разработката на това устройство видимо са вложени експертен труд и мисъл. Дано иновативният мъник се появи в срок и оправдае високите очаквания.