През декември от Microsoft обявиха, че пускат операционната система Windows 10 за лаптопи, използващи процесори ARM. Тяхната идея бе да използват икономичните чипове и да предоставят възможност за целодневна работа без нужда от зареждане на батерията. По-рано днес обаче от Microsoft по погрешка пуснаха списък с част от ограниченията в операционната система, които произлизат именно от чиповете ARM. Информацията е открита първо от Thurrott и е разпространена от The Verge.


Нека ви запознаем с някои от ограниченията

Голяма част от тях се изразяват в несъвместимост на драйвърите. Windows 10 ще работи само с ARM64 драйвъри, което не би трябвало да е проблем за голяма част от хардуера, но има вероятност някои потребители да изпитат затруднения, използвайки по-стара периферия, чиито драйвъри не са оптимизирани за такъв тип система. Друга характерна особеност е, че x64 приложения не се поддържат, но от Microsoft планират да променят това в близко бъдеще.

Както вече споменахме, не всички приложения ще работят, като към това число се включват и игрите. Всички програми, изискващи версия на OpenGL по-нова от 1.1, или хардуерно ускорение на OpenGL, няма да работят в машини с чипове ARM и Windows 10. Приложения за персонализиране на употребата на Windows 10 също може да не функционират правилно.

Друг проблем се оказва, че част от програмите определят всички чипове ARM като мобилни и отказват да работят правилно. Това са предимно приложения, създадени за Windows Phone. Те не са много на брой, но все пак е посочено, че ще има затруднения с тях. Те могат да бъдат с грешна ориентация на възпроизвеждане и проблеми с потребителския интерфейс.


Съществено затруднение ще има и за хората, които използват виртуални машини. От Microsoft съобщават, че устройства с чипове ARM и Windows 10 няма да поддържат добре познатото Hyper-V. Това може да бъде проблем за голяма част от потребителите и най-вече за програмистите, които разчитат точно на виртуалните машини.

Дали наистина животът на батерията на лаптопи с основа ARM ще бъде толкова добър, ще можем да кажем едва след като тестваме подобно устройство.

Тагове: