Биометричните методи за заключване на телефони стават все по-сложни и сигурни. Освен пръстовите отпечатъци някои устройства вече предлагат дори разпознаване на ириса, а както добре знаем, едно от тях е Samsung Galaxy S8.

Въпреки че Samsung твърди, че е невъзможно ирисът на потребителя да се копира, екип от хакери направи точно това. С помощта на съвсем обикновено оборудване изследователи от Chaos Computer Club (CCC) показаха във видео как са успели да заобиколят защитата на скенера, отключвайки устройството.

Самият процес очевидно е доста прост. Хакерите са взели снимка на окото на потребител, направена с фотоапарат в нощен режим, отпечатвайки инфрачервен образ. След това те поставят контактна леща върху отпечатаната снимка и “магията” става. Истината е, че ирисът на окото е наистина уникален за всеки човек, но това не означава, че не може да бъде копиран, добавят от Motherboard. Най-вероятно, за да бъде този процес успешен, са необходими определени условия и качество на снимката, но въпреки това резултатът е явен.