Правителството на Хонконг обяви плановете си да раздаде поне по 10 безплатни маски на домакинство като част от подготовката за връщане към нормален начин на живот. Регионът със 7-милионно населениe от две седмици насам няма нови случаи на заразени с Covid-19. Това позволява отваряне на дадени сектори от икономиката.

Всяко семейство ще получи по 10 маски от плат и една за многократна употреба, наречена CU Mask. Тя е разработена в региона и съдържа мед, като заявките за нея ще се извършват онлайн от 6 май. Обикновените маски ще пристигнат по пощата, без да има нужда да бъдат заявени.

В Хонконг от петък ще заработят отново фитнеси, салони за красота и киносалони. Ресторантите също ще могат да отворят врати, стига между масите да има разстояние от поне 1.5 метра и ограничение от по максимум 8 души на маса.

От началото на пандемията в региона има само 1040 случая на заразени и 4 смъртни. За сравнение в САЩ заразените са 1.1 милиона, 68 934 с фатален край според университета "Джон Хопкинс". В момента в страната новозаразените са 25 000 души на ден със смъртност от 2000 за едно денонощие.

Вижте още: Мадона със скандално и самоуверено изказване за пандемията