Получихме следното съобщение от Huawei:

"Протичащият в момента регионален конкурс за мобилна фотография Huawei Next Image Awards е чудесен повод да обърнем внимание на една категория визуално изразяване, доста различна в своите техники и ефект от самостоятелния кадър. Ще я срещнете под имената „разказ в картинки“, „фото есе“, „история в снимки“ и други вариации, а в конкурса Huawei Next Image awards – като категория "Story Board”, в която аранжирате 9 снимки в 3x3 квадратна решетка.

Какво е важно да имаме предвид, когато заснемаме своята визуална история? Първо, тя е преди всичко и на първо място история, и ако една снимка е запечатан момент, то във фото есето имаме развитие на момента във времето и пространството. На практика има два основни подхода при заснемането й – тръгвате да снимате като вече сте я композирали в главата си, или впоследствие се връщате към голям набор от снимки, които сте правили по някакъв повод, и избирате няколко от тях – оптималното е между 6 и 12, с които да разкажете история.

Визуалните истории следват основните правила за всеки разказ – въвеждане, обстановка, завръзка, развръзка, главни герои и т. н., поради което при втория подход може да се окаже, че любимата ви снимка като самостоятелен кадър просто не стои на място в историята. Използвайте я самостоятелно като такава, а с другите разкажете история.

Ето и няколко практически съвета от Вера Гоцева - lomovera, споделени на последния от серията уъркшопи за мобилна фотография:

1. Изберете или заснемете въвеждащ кадър: такъв, който вкарва зрителя в историята. Тoй задава контекст и обикновено указва мястото на развитие на историята. Пътна табела, разпознаваем интериор с надписи са добри примери, ако търсите конкретика, морски пейзаж също става, ако искате да кажете просто, че историята ви се развива на морето, и т. н.

2. Покажете детайл – снимките с детайли създават наситеност и плътност на историята.

3. Включете портрети - хората са най-важното нещо за добрата история и е добре да имате поне един портрет. Отново припомняме, че портретът не е задължително да е буквално лице, по-скоро търсете одушевено присъствие – силует, ръка, животно и други според идеята на историята ви.

4. Предайте настроение – настроението е привлекателно и заразително във фото есетата.

5. Внимавайте за цветовата тоналност – добре е историята да бъде в една хомогенна тоналност.

6. Предайте конфликт - добрата история разчита на конфликт. Това е аналогът на завръзката в традиционните разкази. Във фотографията тази роля играят контрастите – емоционални или чисто геометрични и цветови.

7. Моментът e важен и в серията и от снимки - опитайте да уловите кадър, който е извън линеарната част на историята и я показва под друг ъгъл.

8. Покажете общата картина чрез поне един кадър, който дава общ поглед върху историята.

9. Завършващ кадър: ако правите затворена история, сложете кадър, който едновременно да препраща към началото, но и да ви извежда от историята. Това е развръзката и тя е много важна.

Пожелаваме ви приятен лов на интересни истории, които да споделите до 20 август на адрес http://campaign.consumer.huawei.com/bg. И разбира се, не забравяйте да участвате и в любимите си от останалите 5 категории – Faces, Check-in, Nature, Good Night и Me and You.

Още снимки на Вера Гоцева – lomovera вижте на https://www.instagram.com/lomovera/?hl=bg"