В не особено изненадващ пореден ход от драмата Huawei vs U.S.A китайският телекомуникационен гигант обяви намеренията си да съди щатското правителство. Решението на Huawei идва след серията законодателни инициативи от страна на САЩ и президента Доналд Тръмп, които лишиха компанията от достъп до американския пазар.
В отговор Huawei са завели дело, с което оспорват законността на Параграф 889 от National Defense Authorization Act, който според тях уврежда не само интересите на компанията, но и на американските потребители.
В иска също така се посочва, че спорният законодателен акт нарушава принципа на разделение на властите между Конгреса на САЩ и останалите клонове на правителството и следва да бъде обявен за противоконституционен.


Huawei оспорват твърденията на щатските власти, че компанията представлява риск за националната сигурност на страната, и твърдят, че причината за наложените ѝ рестрикции е желанието на САЩ да спрат навлизането на китайския телеком на пазара за 5G услуги.
„Вероятно американското правителство неправилно смята, че ще извлече ползи от ограничаването на Huawei”, споделя временният председател на компанията Гуо Пинг по време на специално насрочената по случая пресконференция. „Истината обаче е, че ограничавайки Huawei, САЩ сами вредят на националните си интереси. Ускореният преход към 5G комуникации ще е от полза за всички държави“, заключава Пинг.

Светът в Мултимедия. Предаване за артистичното бъдеще

---

Имате нов геймърски лаптоп? Ето четири актуални игри, с които максимално ще му се изкефите! (ВИДЕО)

Тагове: