Huawei отново зае първото място на най-големия пазар за смартфони на света - Китай. Продажбите на компанията в родината са достигнали 21 млн. бройки през първите три месеца на тази година. Този резултат осигурява 18% пазарен дял за Huawei. На второ място е Oppo, която е продала 20 млн. джаджи. Oppo обаче отчете 55% ръст на продажбите на годишна база. 

В топ три влиза и vivo със 17 млн. продадени устройства и 15% пазарен дял. Първите три компании в списъка заемат над 50% от пазара, което е поредният знак за консолидация на китайския пазар. 

Малко познат факт е, че Oppo, vivo и OnePlus са собственост на една и съща компания - BBK Electronics. Ако обединим продажбите на трите компании, BBK става най-големият производител на смартфони в Китай. Причината да се разглеждат резултатите отделно е, че и трите компании са самостоятелни, а не преки подразделения на BBK, пише GSMArena.

Четвъртото място се заема от Apple, а петото от Xiaomi, която е доставила 9 млн. устройства. Общо 114 млн. са продадените смартфони през първото тримесечие на тази година, пише още Canalys.

Тагове: