ARM ще продължи да снабдява Huawei с дизайни на своите чипове поне още едно поколение. С това прави пълен завой, след като по-рано тази година преустанови всякакви сделки с китайската компания. Според ARM нейните технологии за архитектурата ARM v8 не нарушават санкциите на Вашингтон, тъй като не са американски по произход.

Самата ARM е базирана във Великобритания и е собственост на японския гигант Softbank, който я купи за 32 милиарда долара през 2016 г. Решението на ARM е голяма победа за Huawei, защото загубата на дизайните щеше да е сериозно препятствие пред китайската компания. Миналия месец тя бе принудена да пусне своя флагман Mate 30 Pro без Google Play, Google Maps, YouTube и други важни услуги. Все пак тя успя да намери алтернативни доставчици за другите компоненти, а също така изработва своя мобилен процесор Kirin 990 именно с дизайна на ARM.

Към момента Huawei се справя съвсем добре без услугите на Google и дори отчете по-високи приходи въпреки санкциите. Няма съмнение, че тя се надява отношенията между САЩ и Китай да се затоплят, но докато за момента това изглежда малко вероятно, помощта на ARM има огромно значение.  

Виж още: Huawei чупи рекорди за продадени смартфони през 2019 година

Тагове: