Малцина от нас са се събудили днес и са си задали въпроса: „Кои акции да купим днес?“. Но много повече са се разбудили, проверявайки какво се е случило в социалните мрежи и една от най-големите новини е, че Илон Мъск придоби 9.2% от акциите на Twitter.  
Статистиката обича да „заблуждава“ и така погледнато - делът не е особено голям. Оказва се обаче, че става въпрос за 73.5 милиона акции на стойност от около 2.9 милиарда долара (към момента на закупуването им). Както можете да предположите, цената оттогава е скочила с цели 22%, като все още не е ясно колко точно е заплатил Мъск за придобиването на своя дял. Тук има още една подробност - чрез тази сделка Мъск се превръща в най-големия акционер в социалната мрежа. Анализаторите са скептични относно това, дали Мъск ще остане дълго встрани. 


„Бихме очаквали този пасивен дял като само начало на по-широки разговори с борда/мениджмънта на Twitter, които в крайна сметка биха могли да доведат до активен дял и потенциална по-агресивна роля на собственост на Twitter“, пише инвестиционната компания Wedbush в изявление пред USA TODAY. Отделно от това в бележка до инвеститорите анализаторът на CFRA Анджело Зино написа, че въпреки че намерението на Мъск е неясно, Twitter може да се разглежда като цел за придобиване. Какво всъщност се случва? Мъск е особено популярна личност в Twitter и има повече от 80 милиона последователи. Неговите изказвания многократно са повлиявали върху търговията на финансовите пазари, като той дори е подписал споразумение, че би трябвало публикациите му да минават одобрение на адвокат. Както можем да си представим - това едва ли се случва всеки път, поради което различните агенции постоянно се опитват да го санкционират. Едновременно с това миналата седмица, в отговор на свой пост Мъск сподели, че обмисля да си създаде „собствена социална мрежа“ и критикува остро липсата на „свобода на словото“. Дори и на Мъск му е пределно ясно, че всяко начало е трудно. Ето защо той може би той ще се опита да направи промяната, която толкова отдавна иска.  

Снимка: Shutterstock

Виж още: Илон Мъск сподели, че мисли за създаването на социална мрежа